Opisać kuchni śląską w kilku zdaniach jest bardzo trudno. Kuchnia śląska jest mieszaniną wpływów różnych kultur. Możemy znaleźć w niej wpływy kuchni niemieckiej, czeskiej i austriackiej, kuchni wiejskiej, obfitej i tłustej kuchni góralskiej, a także wykwintne elementy kuchni mieszczańskiej i myśliwskiej.

 

Rolady, modra kapusta, żur i co?

Do najbardziej znanych potraw zaliczamy roladę wołową z kluskami i modrą kapustą, krupniok (kaszanka), żur, wodzionkę (tradycyjna zupa), moczkę (potrawa wigilijna), hekele (pasta ze śledzi), szałot (sałatka warzywna) i kreple (pączki). To potrawy, które jeśli nie na co dzień, to na pewno od święta, goszczą na śląskim stole, przygotowywane z wielką pieczołowitością.

 

Podział na regiony

Tradycje kulinarne możemy podzielić na regiony, gdyż każdy słynie ze swojej kuchni i potraw.

Obecny podział administracyjny dorzucił do kotła również potrawy regionów za śląskie nieuważane, a należące do województwa śląskiego.

Tak oto mówimy o tradycjach kulinarnych Częstochowy i okolic. Do  potraw charakterystycznych tych okolic należą przede wszystkim: zalewajka (zupa), złotopotocki pstrąg, chleb na zakwasie.

Zagłębie Dąbrowskie to parzybroda, porębskie pieczonki, prażuchy z ziemniaków, zacierka z mąki na mleku.

Tradycje Górnego Śląska to galert śląski (galareta), szałot, żurek, wodzionka, karp, karminadle (mielone kotlety), rolada wołowa, kluski śląskie, modra kapusta, panczkrałt (potrawa z kapusty kiszonej), moczka, szpajza (deser śląski z jajek), królik , apfelmus (mus jabłkowy), kopa (deser na specjalne okazje) i kołocz (ciasto drożdżowe z jabłkami, serem lub makiem).

Tradycje kuchni mieszczańskiej i myśliwskiej, które znajdziecie w kuchni śląskiej to: strudel z jabłkami, dania z dziczyzny (dzika, jelenia, sarny, zająca, bażanta) a także ryby jak sandacz, szczupak, lin i sum.                                                                                                                                                                                       Tradycje Beskidów i Śląska Cieszyńskiego to kwaśnica, żurek, żeberka w miodzie, kiszka swojska, bryja, placki z blachy, ule z kremem.

Jedną z tradycji Śląska, która przetrwała do dnia dzisiejszego jest tzw. zabijaczka (świniobicie). W tym dniu praca łączyła się z rodzinną gościną.

Do tradycji regionu możemy zaliczyć pieczenie krepli w tłusty czwartek  i  wigilijną kolację, na której nie może zabraknąć karpia, moczki, makówek i  śledzia.