Autorem wpisu jest: Anna Kierzek

Przepis na „grog rozpustnego marynarza” zachował się w rękopisach Jarosława Haszka, autora „Przygód dobrego wojaka Szwejka”:

Należy 0,5 litra wody zagotować z 2-3 ziarnkami ziela angielskiego, 6-8 ziarnkami pieprzu, 10 goździkami, dodać kawałek cynamonu, trochę skórki z cytryny, sok z całej cytryny i 0,5 kg cukru.

Po zagotowaniu  wlać 3 litry białego wina, 1 litr koniaku – i zagotować, ale ostrożnie, by całość nie wykipiała. Potem trzeba  garnek postawić na stole, uchylić pokrywkę, parę zapalić i natychmiast przykryć.

Po tej straszliwej miksturze, można było ( podobno) przepłynąć Kanał La Manche, bez odpoczynku! Czy mikstura miała działanie aż tak wzmacniające – nie wiadomo do końca, ale sądząc po składnikach, z całą pewnością była w stanie powalić z nóg najdzielniejszego wilka morskiego.