Autorem wpisu jest: Dorota Mrówka

To niezwykła przyprawa o bardzo złożonym aromacie. W jej bukiecie odnajdziemy nuty cynamonu, goździka, kardamonu, gorczycy, pieprzu i gałki muszkatałowej. Pewnie z tego powodu nazywana jest często toute-space, czyli „wszystkie przyprawy". Na nasze stoły ziele trafiło dzięki Kolumbowi, który początkowo pomylił przyprawę z pieprzem. Nic dziwnego – jagody obu roślin są bardzo do siebie podobne.

Co ciekawe – chyba tylko w Polsce przyprawę określa się mianem „ziela angielskiego"(prawdopodobnie dlatego, że szczególnie cenione i chętnie stosowane jest w kuchni angielskiej).
Poza naszymi granicami ziele angielskie nazywa się pieprzem jamajskim, pieprzem goździkowym, nową przyprawą czy pieprzem pachnącym. Tak naprawdę są to jednak owoce korzennika lekarskiego, tropikalnej, wiecznie zielonej rośliny pochodzącej z Ameryki Środkowej. Dojrzałe jagody mają ciemnofioletową barwę i są bardzo smaczne. Na potrzeby przyprawy zrywa się i suszy owoce jeszcze nie do końca dojrzałe. Przybierają wówczas brunatną barwę, a ich skórka staje się chropowata. Za najlepsze uważa się gatunki sprowadzane z Jamajki, Barbadosu i Kuby.

W kuchni
Niezwykły aromat przyprawy sprawia, że idealnie nadaje się do z owoców morza, warzyw, wędlin, marynat, konserw, zup, a także do ciast, kremów i do naleśników. Zielem angielskim aromatyzuje się również grzane wino, majonez i sos winegret. Sproszkowane owoce wchodzą w skład niektórych mieszanek przyprawowych, np. curry.
Wysuszone jagody należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, z dala od światła. Przed podaniem – najlepiej zmielić jagody w młynku do pieprzu. Przyprawę dodaje się do potraw na początku ich przyrządzania.

Zdrowa przyprawa
Ziele angielskie ułatwia trawienie, łagodzi nerwobóle oraz objawy reumatyczne. Ponadto posiada właściwości pobudzające i antyseptyczne.
Herbatka z korzennika lekarskiego łagodzi zaburzenia jelitowe i trawienne, uśmierza kolkę i wzdęcia. Uwaga – przedawkowanie powoduje problemy żołądkowe.