Autorem wpisu jest: Marek Wyciślok

Makaron w białym sosie
Składniki na 4 porcje:
150 ml. Wytrawnego białego wina, 25 dag. makaronu rurki, 25 dag. pieczarek, 50 dag brokułów, 20 dag marchewki, 5 dag startego żółtego sera, 15 dag. śmietany, 1 cebula, pęczek natki, ½ łyżeczki bulionu, 1 łyżka oleju, pieprz.
Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki, marchewkę pół plasterki, brokuły podzielić na małe części. Na oleju przysmażyć cebulę i pieczarki. Podlać 300 ml. Wody i winem, zagotować. Dodać marchewkę i brokuły. Gotować 10 minut pod przykryciem. Makaron ugotować. Zieleninę posiekać. Makaron odcedzić. Do jarzyn dodać śmietanę i zioła, zagotować. Przyprawić solą, pieprzem i bulionem. Wymieszać z makaronem, posypać startym serem i natychmiast podawać.

Gulasz drobiowy

150 ml. Czerwonego wina, 60 dag filetów z kurczaka, puszka pomidorów bez skóry, 250 ml. Bulionu drobiowego, 35 dag cebuli, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 3 gałązki rozmarynu, listek laurowy, sól, pieprz. Mięso pokroić w małą kostkę. Posiekać cebulę i czosnek. W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Na niej smażyć mięso 4 minuty. Dodać cebulę, czosnek i smażyć jeszcze 4 minuty. Podlać bulionem i pomidorami razem z zalewą. Zagotować. Dodać wino, cukier i koncentrat pomidorowy. Włożyć rozmaryn i listek laurowy. Od czasu do czasu zamieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Wlać resztę oliwy. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 35 minut. Podawać z pieczywem.

Danie azjatyckie
Składniki na 4 porcje:
150 ml. białego wytrawnego wina, 20 dag ryżu, 75 dag białej kapusty, 1 puszka ananasów, 12 sprawionych krewetek, 15 dag kiełków sojowych, 2 duże cebule, 2 duże papryki, 1 łyżkczka sambal oelek ( sos z chilli), 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka oleju, 2 łyżki ketchupu, 1 łyżka octu winnego.
Zagotować 350 ml. wody, wlać wino, posolić, ponownie zagotować. Na wrzątek wsypać ryż i gotować 20 min. Rozgrzać olej na dużej patelni. Na niej smażyć krewetki 4 minuty, wyjąć. Na tym samym tłuszczu smażyć 5 minut poszatkowaną kapustę, posiekaną cebulę i pokrojoną w kawałki paprykę. W trakcie mieszać. Posolić. Dodać pokrojone kawałki ananasa i kiełki. Wymieszać 150 ml zalewy z ananasa z ketchupem, octem i sambal oelek. Dodać do składników na patelni. Dusić 3 min. Mąkę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, zagęścić składniki na patelni. Zagotować. Ponownie włożyć krewetki. Przyprawić solą i pieprzem, natychmiast podawać.


Gruszki w sosie szodonowym

Składniki na 4 porcje
4 gruszki, 300 g cukru, sok z 1 cytryny, 8 żółtek, 500 ml białego wina, wytrawnego.
Gruszki umyć, obrać, pozostawiając ogonek. Wydrążyć od spodu gniazda nasienne. Gruszki skropić sokiem z cytryny. Zagotować 500 ml wody ze 100 g cukru. Włożyć gruszki i gotować 10 minut. Gdy będą szkliste, wyjąć i ostudzić. Przygotować sos: żółtka utrzeć z 200 g cukru. Naczynie z żółtkami wstawić do stojącego na małym ogniu garnka, wypełnionego do połowy wrzącą wodą. Wlewać powoli wino i ubijać trzepaczką. Gdy powstanie pienista masa, zdjąć z ognia i ubijać, aż masa zgęstnieje i ostygnie. Do 4 pucharków włożyć gruszki ogonkami do góry i polać sosem.