Czy kiedykolwiek próbowaliście topinamburu? Jeśli nie, to warto przeczytać jak się go czyści i jak przygotowuje.

Bulwy topinamburu są małe i okrągłe. Konsystencją przypomina nieco ziemniaki i smakiem trochę karczochy. Topinambur znany jest również pod nazwą: niemiecka rzepa. Panuje opinia, że korzeń ten jest dobry dla osób na diecie, bo składa się głównie z wody, białka, węglowodanów i błonnika.
Zawiera inulinę, włókno rozpuszczalne w wodzie, które połączone z wodą powduje uczucie sytości. Topinambur nie zawiera glutenu, może być zatem spożywany przez osoby z nietolerancją glutenu. Inne pozytywne właściwości?

Działa dobrze na wątrobę, obniża poziom poziom cholesterolu we krwi i poprawia trawienie, równoważąc jednocześnie florę jelitową.

 

 

Po oczyszczeniu i obraniu topinamburu, trzeba wetrzeć w dłonie sok z cytryny

Jak czyścić topinambur?

Korzeń ten przypomina imbir, ma twardą i nierówną skórkę. Korzeń ten ciemnieje w kontakcie z powietrzem, brudzi ręce, gdy się go czyści.

Ważna wskazówka – topinamburu nie powinno się obierać, a czyścić szczoteczką do warzyw, tak by usunąć tylko najtwardsze fragmenty i oczyścić go z zabrudzeń, resztek ziemi. Po oczyszczeniu trzeba je, tak jak karczochy czy skorzonerę, zamoczyć w wodzie zakwaszonej cytryną. Wtedy nie ściemnieją.

Jeśli pochodzą ze sprawdzonej, ekologicznej hodowli można gotować je ze skórką

Jak przygotowywać?
Korzeń topinamburu można gotować jak ziemniaki, piec w piekarniku z oliwą z oliwek i rozmarynem, można smażyć na patelni z ząbkiem czosnku lub odrobiną cebuli, lub po prostu gotować i przyprawiać oliwą i solą. Topinambur można wykorzystać do przygotowania puree lub delikatnego kremu. Smakuje dobrze rownież w połączeniu z imbirem.

Z topinamburu, można przygotować rewelacyjne, chrupiące czipsy

Jeśli chcecie przygotować zupę krem z topinamburu, warto dodać do niej ziemniaki i odrobinę świeżej śmietany.

Na pewno warto spróbować topinamburu, który kiedyś był brdzo znny na polskich stołach. Dziś wraca do łask i na szczęście sięga po niego coraz więcej kucharzy.