Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty to roślina należąca do rodziny astrowatych. Inne nazwy tej rośliny to karczoch jerozolimski lub ziemna gruszka. Jej bulwy są jadalne, przez co topinambur jest składnikiem chętnie używanym w kuchni.

Jednak największą tajemnicą i trudnością otaczającą topinambur jest to, co dokładnie należy z nim zrobić. W artykule podpowiadamy, jak przygotować topinambur, zwłaszcza że jest to skarbnica cennych składników odżywczych!

Jak wygląda i jak smakuje topinambur?

Topinambur, botanicznie nazywany Helianthus tuberosus, to bulwa wieloletnich kwiatów z rodziny astrowatych. Kwiaty wyglądają jak małe żółte słoneczniki, z kolei bulwy przypominają nieco imbir. Są małe i okrągłe, a ich konsystencja jest podobna do konsystencji ziemniaka, dlatego też bardzo często polecany jako jego substytut dla diabetyków. Charakterystyczną cechą topinamburu jest jego wyjątkowy smak, który przypomina orzechy brazylijskie oraz karczocha. Jest on lekko słodki z orzechową nutą.

Topinambur jest rośliną jadalną, która pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie przez rdzenne ludy była uprawiana jeszcze w czasach prekolumbijskich. Początkowo słonecznik bulwiasty uprawiany był jako warzywo ogrodowe, a dopiero później jego skala upraw została rozszerzona. Topinambur to przede wszystkim cenne źródło właściwości zdrowotnych, które z uwagi na zawartość inuliny, może być również spożywane przez diabetyków.

Topinambur – właściwości

W bulwach topinamburu znajdują się cenne składniki mineralne i witaminy. Słonecznik bulwiasty zawiera wysoką zawartość potasu i inuliny (podobnie jak cykoria). Warto podkreślić, że w topinamburze znajdują się też witaminy A, B6, C, E, K oraz tiamina, ryboflawina, niacyna i kwas foliowy. Znajdziemy w nim także niezbędne minerały, takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód oraz cynk. Dzięki temu topinambur wykazuje szereg właściwości zdrowotnych:

  • obniża cholesterol i reguluje ciśnienie,
  • reguluje pracę układu pokarmowego,
  • zapobiega chorobom jelita grubego,
  • obniża poziom cukru we krwi,
  • wspiera działanie układu nerwowego.

Jak przygotować topinambur?

Topinambur można przygotować na wiele sposobów, jednak przed podaniem warto go obrać i pokroić w cienkie plastry. Dobrą praktyką jest także wrzucenie go na kilka minut do wody z octem lub sokiem z cytryny, żeby nie ciemniał.

Ważna wskazówka – topinamburu nie trzeba obierać, jednak przed podaniem powinien zostać dokładnie wyczyszczony szczoteczką do warzyw, tak by usunąć z niego najtwardsze fragmenty i oczyścić go z zabrudzeń. Taka forma przygotowania pozwala na zachowanie większej ilości korzystnych związków.

Topinambur można jeść na surowo – ale warto wiedzieć, że w takiej postaci może powodować wzdęcia, zwłaszcza gdy jedzony jest ze skórką. Lepszym i bezpieczniejszym krokiem może okazać się gotowanie, czy pieczenie – smak nie ulega pogorszeniu, a żołądek z pewnością odczuje różnicę.

Topinambur w kuchni

Słonecznik bulwiasty to wszechstronne warzywo, które można wykorzystać podobnie, jak inne warzywa korzeniowe. Na początku przygody z topinamburem możesz używać go jako dodatku do innych dań, a dopiero w późniejszym czasie spróbować potraw z nim w roli głównej. Pojawia się jednak pytanie, jak można go przygotować? Jest na to wiele sposobów, jednak do najpopularniejszych należą:

  • spożywanie na surowo – w przeciwieństwie do klasycznych ziemniaków, tę roślinę można jeść na surowo;
  • gotowane na parze/gotowane – gotuje się je do miękkości, zwykle 10-15 minut;
  • smażenie – cienko pokrojone plastry można smażyć na oleju na złocisty kolor, smakiem będą przypominać nieco chipsy;
  • pieczenie – bulwę dokładnie umyj, pokrój na mniejsze części, rozłóż na blaszce. Dodaj oliwę i ulubione przyprawy, a następnie piecz do miękkości.

Dziś topinambur wraca do łask i sięga po niego coraz więcej osób. Nie ma się czemu dziwić, w końcu to cenne źródło witamin i minerałów! Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o przygotowywaniu zdrowych i pełnowartościowych posiłków – zapraszamy na nasz wpis:
Jak zacząć gotować zdrowe posiłki w domu?