Jesień. Dzień staje się coraz krótszy, poranne słońce coraz częściej musi się przedzierać przez gęstą mgłę, liście na drzewach powoli przybierają barwy od żółtej, przez wszystkie odcienie czerwieni, aż po ciepłe, jesienne brązy. Lasy pachną grzybami, a sady… wzywają nas słodką wonią śliwek, jabłek i gruszek. To rajski czas dla smakoszy, którzy za nic mają kolorowe przetwory na sklepowych półkach. Przepisy na dżemy, konfitury, powidła – przekazywane z pokolenia na pokolenie, wracają do łask

Powidła śliwkowe, z prawdziwych węgierek, są nie do zdobycia w sklepie – przynajmniej nie tej jakości, jak te, które możemy sami przygotować we własnym domu. A warto to zrobić, bo za kilkanaście tygodni przyjdzie czas na prawdziwy, staropolski piernik – a ten, ani rusz bez domowych powideł. Powidła na wskroś inne, uszlachetnione smakiem orzechów, budzą ciepłe wspomnienia z dzieciństwa…

Czego potrzebujesz do wykonania domowych powideł?

Przepis na powidła

Składniki:

Czas przygotowania

60 minut

Liczba osób

4-5

Przygotowanie:

  1. Śliwki umyć, wypestkować. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, podzielić na cząstki. 
  2. Owoce umieścić w dużym garnku, dodać goździki, ustawić na małym ogniu i gotować, często mieszając. 
  3. Rodzynki umyć, przepłukać wrzątkiem na sicie. Orzechy grubo posiekać.
  4. Kiedy powidła nabiorą odpowiedniej konsystencji i koloru (może nam to zająć około 2 godzin), dodajemy rodzynki, miód i cukier (jeżeli śliwki były słodkie, można zmniejszyć ilość cukru), orzechy i smażymy jeszcze ok. 10 min. Bardzo ważne jest stałe mieszanie, bo przypalone powidła stają się gorzkie i niesmaczne. 
  5. Pod koniec dodajemy cynamon i kilka kropel olejku migdałowego.
  6. Gorące powidła nakładamy do wyparzonych słoików i od razu zamykamy. Słoiki dobrze jest ustawić do góry dnem, do czasu wystudzenia.

Dlaczego warto wykonywać przetwory i inne dania samemu?

Domowe przetwory oraz wykonywanie dań od podstaw samemu w domu, to sposób na pełnowartościowe posiłki i gwarancję dobrego smaku, ale także na spokojniejszą jesień i zimę. Jeśli lubujesz się w sprawdzonych przepisach, koniecznie sprawdź przepis na domowy chleb, smaczny i zdrowy, który opublikowaliśmy na naszym portalu.

Przygotowując przetwory oraz posiłki własnoręcznie, masz świadomość tego, jaka konkretnie zawartość kryje się w danej porcji. Z kolei kupując gotowe, przetworzone produkty, możesz spodziewać się tego, że będą one niezdrowe dla organizmu. Niestety większość marketów oferuje żywność przygotowywaną ze wspomagaczami smaku, które mało kiedy są naturalne (więcej w tym chemii niż w laboratorium!). 

Poza tym powiedzmy sobie szczerze: nic nie pachnie tak pięknie jak dom, w którym właśnie wyjęto z piekarnika świeżo upieczone, lekko zarumienione bułeczki, podawane z powidłami własnej roboty. Satysfakcja i niepowtarzalny smak, gwarantowane!