Twardy, słony, pikantny, wyrabiany ze specjalnego owczego mleka produkt jest cenioną na całym świecie przystawką, jak i również dodatkiem do dań i sałatek... Poznajcie paški sir!

Czym jest paški sir

Sprzedawany w 2,5 kilogramowych blokach w sklepach i gospodarstwach rolnych ser, to laureat wielu prestiżowych konkursów i hit na europejskich targach. Twardy, słony, pikantny, wyrabiany ze specjalnego owczego mleka produkt jest cenioną na całym świecie przystawką, jak i również dodatkiem do dań i sałatek. Jego kolor można porównać do najprawdziwszego złota, jego konsystencja sprawia, że rozpuszcza się w ustach, a ziołowy aromat wyróżnia go spośród wszystkich innych serów na świecie.

Paski sir

Zasługą charakterystycznego ziołowego posmaku jest niecodzienna dieta owiec z odmiany Paška ovca, które żywią się silnie zasoloną roślinnością i takimi roślinami jak szałwia, rozmaryn czy tymianek. Czas dojrzewania paškiego sira wynosi od 6 do 12 miesięcy. Najlepiej smakuje podawany z chlebem, oliwkami, szynką Pršut, winogronami czy mocnym winem. Gdzie jednak powstaje ten niesamowity przysmak?

Serce wyspy Pag

Najlepszy  paški sir powstaje w sercu wyspy Pag,  w okolicach Kolan. To tam znaleźć można słynną serowarnię należąca do rodziny Gligora, która nieraz zdobywała prestiżowe tytuły na swoje wyroby. Przypadły im między innymi trzy złote medale w kategoriach sery owcze, sery twarde i nowe sery na Mistrzostwach świata serowarów w Birmingham. Ich sery sygnowane sa logiem z kobietą w ozdobionym  koronką z Pagu czepcu. Produkcją serów rodzina zajmuje się od ponad 15 lat, mając na koncie nie tylko tytułową odmianę ale również gatunki takie jak Žigljen, Kozlar, Figurica, Kolan czy młody trapist.

Ze względu na stosunkowo niewielką produkcję, sery te można nabyć w zaledwie kilku miejscach w całej Chorwacji, w tym w Splicie, Zagrzebiu, Zadarze, Rijece, Puli czy Dubrowniku. Jeśli przyjdzie Wam kiedykolwiek trafić na któryś z produktów rodziny Gligora na sklepowych półkach, nie odmawiajcie sobie tej przyjemności i skosztujcie tych serowych arcydzieł.

Paški sir to nie tylko wyrafinowany i wykwintny ser, lecz przykład tego, jak zamiłowanie i pasja do wytwarzania jedzenia może zostać wyniesiona do rangi światowej sztuki. jest to jedna z wizytówek całego regionu, która jest obowiązkową punktem w planie każdej podróży do Chorwacji.