Autorem wpisu jest: Anna Kierzek

Zastanawiam się czy w naszej kuchni jest drugie, tak kontrowersyjne warzywo jak szpinak. Wielu osobom na dźwięk tego słowa cierpnie skóra, a wyobraźnia przywołuje obrazy bezkształtnej, zielonej masy na talerzu, spoczywającej obok puree ziemniaczanego, zza którego wygląda żółte oko sadzonego jaja… To, co nazywano „szpinakiem na gęsto”, nie dość , że wyglądało okropnie, to jeszcze w smaku było obrzydliwe – mdłe, raz smakowało trawą, innym razem mąką, której kucharka użyła zbyt wiele do zagęszczenia zielonej masy…

A szpinak to przecież bogactwo witamin, żelaza i karotenów – w zimie wręcz niezastąpiony na kuchennym stole. Ten przepis powstał w drodze doraźnej potrzeby udowodnienia pewnej młodej damie, że to zielone warzywo jest nie tylko jadalne, ale wręcz smaczne – wystarczy tylko solidnie doprawić.

Proporcje dla 3-4 osób:
• 50 dkg szpinaku ( świeży, lub mrożony)
• 30 dkg makaronu „kokardki”
• łyżka masła
• 100 ml mleka
• 1 serek topiony Chedar ( 10 dkg)
• 3-4 ząbki czosnku
• sól
• pieprz
• tarty parmezan
• kilka małych marchewek

Makaron wrzucić do wrzątku, gotować ok. 9 minut ( nie może się rozgotować). Marchewki gotować na parze, lub w małej ilości wody ok. 3 min.
W tym czasie, na patelni roztopić masło, dolać mleko i włożyć szpinak ( jeżeli mamy świeży, po opłukaniu posiekać grubo nożem, jeżeli mrożony, połamać taflę na mniejsze kawałki), zagotować i trzymać na ogniu kilka minut – ze szpinaku musi odparować nadmiar płynu. Po tym czasie, kiedy szpinak jest wystarczająco gęsty dodać odrobinę soli, sporo pieprzu i serek topiony. Całość trzymać na ogniu do czasu rozpuszczenia sera. Pod koniec dodać pokrojone w słupki ząbki czosnku. Jeszcze raz całość doprawić solą i pieprzem.
Ugotowany makaron nałożyć na talerze, na makaronie rozprowadzić warstwę szpinaku, na szpinaku kilka kokardek makaronu. Całość udekorować karotkami i posypać tartym parmezanem.

Przygotowanie zajmuje ok. 20 min, danie jest bardzo proste w przygotowaniu, aromatyczne i sycące. Warto poeksperymentować tak przyrządzonym szpinakiem na przeciwnikach tego warzywa – efekt może być zaskakujący.