Autorem wpisu jest: Dorota Mrówka

Jak sama nazwa wskazuje, nie jest to przyprawa, której zdobycie wymagałoby kosztownych i niebezpiecznych wypraw morskich. Rośnie na całej północnej półkuli, przeważnie na suchych zboczach i w lasach sosnowych, w dodoatku na nieurodzajnych glebach. A mimo to warto o nim pamiętać.

Jego korzenno – słodki smak i aromat dodają bowiem charakteru wielu potrawom. Ponadto szyszkojagody jałowca pobudzają apetyt i ułatwiają trawienie. Nadają się do przyprawiania ciężkostrawnych i tłustych dań, sosów, zup, marynowanych ryb, potraw z kiszonej, gotowanej i marynowanej kapusty, pieczeni wieprzowej, dziczyzny, gulaszu i drobiu. Wraz z kolendrą używa się jałowca do peklowania mięsa. Przyprawa ta harmonizuje z pietruszką, tymiankiem, liści laurowymi, czosnkiem, a także z alkoholem. Bardzo często stosuje się go do przyrządzania nalewek i wódek.

Roślina
Jałowiec jest krzewem z rodziny cyprysowatych, cała roś lina ma przyjemny, dość intensywny żywiczno – balsamiczny zapach. Krzew rośnie przeważnie do 3 m wysokości, ma niewielkie, niebieskozielone igły i owoce w kształcie małych kulek – początkowo zielonych, z czasem przechodzących w fioletowoniebieskie, a nawet czarne. Właśnie te owoce, zwane szyszkojagodami, służą jako przyprawa. Stosuje się suszone owoce, które nabierają brązowego koloru i korzenno – słodkiego smaku.

W apteczce
Poza walorami smakowymi, ma również właściwości lecznicze, głównie dzięki olejkowi lotnemu, który zawiera terpeny pobudzające czynność nerek. W związku z tym nie powinny stosować go osoby cierpiące na stany zapalne nerek oraz kobiety w ciąży.
Owoce jałowca działają moczopędnie, powodują ukrwienie błony śluzowej przewodu pokarmowego i poprawiają krążenie krwi. Dzięki zawartym w nich fitoncydom, szyszkojagody mają działanie dezynfekujące.