Autorem wpisu jest: Dorota Mrówka

O tę aromatyczną przyprawę zabiegali monarchowie, którzy nie wahali się nawet użyć siły lub podstępu, by zdobyć panowanie na Wyspach Korzennych i przejąć kontrolę nad ważnymi pod względem handlowym drzewami goździkowca i muszkatołowca. Wyspy przechodziły więc z rąk Holendrów pod panowanie angielskie, by po kilkunastu latach powrócić pod pierwotną kuratelę. I Holendrzy zbiliby pewnie majątek na gałce muszkatałowej, gdyby nie pewien przebiegły Francuz, znawca i miłośnik przypraw – Pierre Poivre, który wykradł sadzonki kilku roślin z  Wysp Korzennych i utworzył plantację na wyspach Mauritius i Reunion.
W ten sposób gałka muszkatołowa stała się ogólnie dostępna i dzisiaj uprawia się ją  min.: na Jawie, Borneo i Sumatrze.

Roślina
Jednak uprawa muszkatałowca nie należy do najprostszych. Wiecznie zielone, ozdobne drzewo, które dochodzi do 18 m wysokości, wymaga bowiem specyficznych warunków: tropikalnego klimatu, żyznej, dobrze przepuszczalnej i wilgotnej gleby, musi być ponadto osłonięte od słońca  wiatru.
Drzewa muszkatołowca rozpoczynają owocowanie w wieku 7-8 lat, a zbiory mogą trwać przez kolejnych 70 lat. Owoce zrywa się, kiedy zaczynają pękać, co świadczy o tym, że osiągnęły pełną dojrzałość. Przypominają one nieco morele lub brzoskwinie. Jednak, to, co najlepsze, kryje się wewnątrz owocu – to szarobrązowa pestka otoczona charakterystyczną czerwoną lub żółtą osnówką, nazywaną kwiatem muszkatałowym. Sama zaś gałka muszkatałowa znajduje się wewnątrz pestki.

Zastosowanie
Gałka i kwiat muszkatołowy są cenione w europejskiej kuchni od XVI wieku. Przyprawia się nimi zarówno potrawy słodkie, jak i pikantne. Słodkawogorzki smak przyprawy idealnie współgra z pasztetami, potrawami mięsnymi, szpinakiem, kalafiorem, brukselką, sosem beszamelowym, małżami, sufletem serowym, piernikami, tartami jabłkowymi i sałatkami. Ceniona jest także przez producentów perfum, mydeł i szamponów. W kuchni używamy gałki potartej lub utłuczonej w moździerzu. Najlepiej jednak uczynić to tuż przed użyciem, ponieważ wtedy jest najbardziej aromatyczna. Warto więc zaopatrzyć się w całe owoce, które powinny być sprzedawane razem ze specjalnymi tarkami.