Autorem wpisu jest: Marek Wyciślok

Horiatiki – słatka grecka

Składniki:
4 pomidory
1 ogórek
1 czerwona cebula
1 papryka
kilka sztuk czarnych oliwek
15 dag fety
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
Sól, pieprz i listek bazylii do dekoracji


Przygotowanie:

Pomidory umyć i kroimy w ósemki (proszę pamiętać żeby stwardniały
kawałek pomidora wyciąć). Ogórek umyć i ze skórką kroimy go w dużą
kostkę.
. Paprykę umyć i wyjąć nasionka, pokroić na kawałki. Cebulę obrać i
pokroić na piórka. Rozdrobnione warzywa wymieszać, posypać pokrojoną w
kostkę fetą i czarnymi oliwkami. Sałatkę doprawić solą i pieprzem a
następnie skropić octem i oliwą z oliwek. Dekorujemy listkami bazylii.



Musaka, – zapiekanka z warzyw i mięsa


Składniki:

2 ziemniaki
2 cukinie lub bakłażany
4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
1 cebula
60 dag mięsa mielonego
4 pomidory
Sól, pieprz
2 łyżki tartej bułki
Sos beszamelowy
3 łyżki startego żółtego sera


Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki i gotujemy na półmięko po
ugotowaniu osączamy. Cukinię umyć, pokroić na plasterki, obsmażyć na
łyżce oliwy. Cebulę posiekać, zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Dodajemy
mięso mielone i przesmażamy je. Następnie dodajemy obrane i pokrojone
pomidory oraz tartą bułkę, całość dusimy ok. 15 minut, przyprawić solą
i pieprzem. Na koniec natłuszczamy oliwą żaroodporną formę, wyłożyć
plasterkami ziemniaków , przykryć polową mięsa, następnie cukinią i
ziemniakami, resztą mięsa, a na koniec pozostałymi plasterkami cukinii
i ziemniaków . Zalewamy sosem beszamelowym, posypujemy serem i pieczemy
ok. 40 minut w 200°C.

Suvlaki – wieprzowe szaszłyki


Składniki:

70 dag delikatnej wieprzowiny
2 grube plastry słoniny
Sól, pieprz i cytryna


Przygotowanie:

Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w duże kostki. Plastry słoniny pokroić
na kwadraty. Na szpadki nabijamy kałaki mięsa i po kawałku słoniny.
Szaszłyki ułożyć na rozgrzanym grillu i piec po 10 minut z każdej
strony. Posypać solą i pieprzem. Podawać z cząstki cytryny.