Autorem wpisu jest: Marek Wyciślok

Na świecie istnieje ponad 4000 uszlachetnionych odmian winorośli. Trzeba być bardzo odważnym, żeby móc powiedzieć, że jest się w stanie rozpoznać smak więcej niż 30. Mniej wprawni zawsze mogą zerknąć na etykietę, ale w przypadku win francuskich ta metoda się nie sprawdza. Tutaj potrzebna jest wiedza, bo każdy region winiarski ma swój szczep, który idealnie odnajduje się w danym klimacie i glebie.
Oto one:

  • Cabernet sauvignon – dodaje dużej dystynkcji winom z Bordeaux. Można go również odnaleźć w Dolinie Loary, w regionie Południowy – Zachód i w okolicach Morza Śródziemnego.
  • Merlot – drugi wybitny szczep bordoski. Uprawiany również w regionie Południowy-Zachód i w Langwedocji – Roussillon
  • Pinot noir – wprawdzie rozsławił wina burgundzkie, ale z powodzeniem uprawiany jest także w Alzacji, Dolinie Loary, Jurze i Szampanii.
  • Gamay – jest jedynym szczepem uprawianym w Beaujolais. Spotkać go można również w Dolinie Loary.
  • Grenache – jest głównym szczepem w produkcji win Côtes du Rhône.
  • Syrah – stosowany do produkcji wielu win z Doliny Rodanu i Langwedocji-Roussillon.
  • Cabernet franc – odmiana uprawiana w regionie Bordeaux, Południowy-Zachód i w Dolinie Loary.
  • Chardonnay – wytwarza się z niego wielkie wina burgundzkie. Obok pinot meunier i pinot noir stanowi jeden z trzech szczepów używanych do produkcji szampanów. Chardonnay zaaklimatyzował się także bardzo dobrze w Langwedocji-Roussillon.
  • Sauvignon blanc – uprawiany jest w regionie Bordeaux i Południowy – Zachód oraz w Dolinie Loary.
  • Resling i Gewurztraminer – we Francji zarezerwowane są dla Alzacji.
  • Sémillon – podstawowy szczep wielkich win likierowych, szczególnie Sauternes.
  • Chenin – występuje głownie w Dolinie Loary.

Gdyby nie wybitni winiarze z Francji, najprawdopodobniej nie byłoby dziś wspaniałych win z Chile, Australii czy Kalifornii. To uczniowie wielkich mistrzów francuskich emigrowali i zakładali podwaliny pod sukcesy win z krajów Nowego  Świata. Warto o tym pamiętać, gdy po raz kolejny w sklepie z alkoholami będziemy chcieli minąć półkę z francuskimi winami.

Opracowanie na podstawie: Hugh Johnson, Jancis Robinson "Atlas win świata", Wyd. WIG-Press, 2001. Jens Priewe "Wino", Wyd. Świat Książki, Warszawa 2003., www.vins-france.com

Autorem zdjęcia jest Marian Jeżewski.