Autorem wpisu jest: Dorota Mrówka

Szampan to szlachetny trunek, wymaga więc odpowiednich kieliszków. Najlepsze są te w kształcie kwiatu tulipana lub typu flet. Coraz rzadziej stosuje się kieliszki o szerokich czaszach, przypominające puchary, które były bardzo modne od czasów Belle Epoque po lata 60. XX wieku. Warto pamiętać, że kieliszki nie lubią zmywarek do naczyń – szczególnie ze względu na charakterystyczny zapach środków myjących, które niszczą efekt musowania. Kieliszki należy myć ręcznie w ciepłej wodzie, bardzo dobrze wypłukać i wytrzeć do sucha czystą, wyprasowaną ściereczką.

Szampana zawsze podajemy odpowiednio schłodzonego. Do szybkiego schłodzenia trunku doskonale nadają się specjalne kubełki, które do połowy wypełniamy wodą i lodem. Szampana nie należy mrozić, podajemy go w temperaturze 6-9 st. C, ponieważ w tych temperaturach jego smak i zapach ujawniają się najpełniej.

Podając gościom ten szlachetny alkohol, należy pamiętać, że kieliszki napełniamy tylko do 2/3 wysokości. Korek należy wyjmować delikatnie, bez efektownych „fajerwerków”. Co ważne – nie wykręcamy korka z butelki, ale przytrzymujemy go w dłoni, a kręcimy lekko butelką w prawo i w lewo, powoli wysuwając w ten sposób korek. Unikniemy dzięki temu niebezpiecznego strzału, a co za tym idzie – wylania na stół lub podłogę cennego płynu. Na wszelki wypadek podczas otwierania butelki dobrze mieć pod ręką kieliszek, w razie gdyby jednak szampan wystrzeli.

Zanim podamy gościom szampana, dobrze wcześniej nalać odrobinę do swojego kieliszka, sprawdzić zapach i smak – niedopuszczalny jest posmak korka lub stęchlizny. Jeżeli jednak tak się stanie, szampana wraz z korkiem jak najszybciej odnosimy do sklepu.

Otwartą butelkę szampana można ponownie zamknąć zwykłym korkiem do win i odstawić do lodówki – wówczas szampan nie straci swoich właściwości. Można także zastosować specjalne zatyczki zaciskowe. Odpowiednio zamknięta i przechowywana butelka sprawi, że nawet po kilku dniach szampan będzie nadawał się do spożycia.
Otwarty szampan nie wywietrzeje również wtedy, gdy włożymy srebrną łyżeczkę w szyjkę butelki. Ta metoda jednak działa stosunkowo krótko.


Opr. na podst.: „Szampany. Przewodnik dla koneserów” Michaela Edwardsa, Warszawski Dom Wydawniczy, Warszawa 1995, „Dzieje smaku” Ludwika Stommy, Wydawnictwo SENS, Poznań 2003