czarter jachtów online

Partnerem wpisu jest YACHTIC.EU

Zapraszamy wszystkich w kulinarną podróż jachtem po najciekawszych krajach, gdzie nie brakuje lokalnych przysmaków, takich jak świeże owoce morza czy regionalne owoce, gościnności mieszkańców, pełnego relaksu, opalającego słońca i po prostu... dobrej zabawy! Naszą kulinarną przy...

Niejednokrotnie załoga YACHTIC.EU przekonywała Was na swoim blogu, że wakacje na jachcie to okazja, aby spróbować całej gamy przeróżnych aktywności i atrakcji. Podczas gdy rośnie nasz apetyt na wszelkie rozrywki, warto pamiętać o apetycie – tym dosłownym! Gotowanie na jachcie ma wiele zalet – jest oszczędne, pozwala spożytkować więcej czasu na przyjemności, a na dodatek integruje załogę. Co najlepiej zabrać ze sobą na rejs, jakie dania gotować i jak dbać o bezpieczeństwo w naszym kambuzie?

Zaplanuj jadłospis

Nawet kilkudniowa wyprawa jachtem wiąże się z pewną ilością rzeczy, które musimy ze sobą zabrać i spraw, które musimy załatwić. Łatwo wtedy zapomnieć o właściwym przemyśleniu naszego menu. Zanim wejdziemy na pokład jachtu, warto zastanowić się nad paroma propozycjami na śniadania, kolacje i dania obiadowe. Nasze posiłki na jachcie powinny być równie atrakcyjne, co sam rejs.

Nie zabieraj ze sobą wszystkiego

Postaw na produkty „trwałe”. Ryże, makarony czy konserwy będą niezbędne, jeśli chcemy jeść nie tylko smacznie, ale i pożywnie, a przy tym – gotować łatwo i szybko. Dodatkowo, komponują się z wieloma składnikami, które nabędziemy na miejscu, takimi jak świeże ryby czy regionalne przysmaki mięsne. Bardzo przydatne okażą się również podstawowe przyprawy, które znacznie poprawiają smak, szczególnie wtedy, gdy decydujemy się na dania błyskawiczne, gotowe. Nie zapomnijmy również o przekąskach czy takich produktach, jak kawa i herbata.

Gotuj pożywnie i praktycznie

W naszej diecie nie powinno zabraknąć potraw bogatych w białko, węglowodany oraz w witaminy. Świetną propozycją są sałatki ze świeżych warzyw i owoców, w które możemy zaopatrzyć się na miejscowych targowiskach. W roli obiadu doskonale wypadają dania jednogarnkowe, czyli zupy i gulasze – mimo dużych rozmiarów jachtu, nasz kambuz wciąż nie gwarantuje nam dużej „powierzchni roboczej”, czyli blatów potrzebnych do przyrządzenia składników czy „pojemnej” kuchenki gazowej. Istotną kwestią jest także bezpieczeństwo – nie zostawiajmy sztućców czy naczyń luzem na meblach, gdyż jak wiadomo, jacht jest w ciągłym ruchu.

Przygotowywanie różnorodnych posiłków każdego dnia, nie tylko sprawi, że zaoszczędzimy czas i pieniądze, ale będziemy pełni sił, żeby móc bez przeszkód cieszyć się naszym rejsem 😉