Autorem wpisu jest: Dorota Mrówka

Jeżeli mamy ochotę zaprosić do domu większą ilość osób, niż może pomieścić się przy stole lub organizujemy firmową imprezę, która ma jednak charakter mniej oficjalny, najlepiej wybrać formę bufetu. Daje ona gościom możliwość swobodnego poruszania, prowadzenia rozmów, zmiany towarzystwa oraz nawiązania kontaktu z innymi uczestnikami przyjęcia. Nikogo nie ograniczają z góry wyznaczone miejsca, ponieważ spotkanie odbywa się na stojąco.

Jeżeli organizujemy bufet w domu, warto jednak zadbać o kilka wygodnych miejsc do siedzenia. Ważne, by znajdowały się z dala od stołu, w miejscu sprzyjającym odpoczynkowi i prowadzeniu dyskusji. Miejsca takie mogą znajdować się np. niedaleko barku. To, obok stołu, drugi ważny element bufetu. Powinny na nim znaleźć się alkohole i napoje dopasowane do przekąsek i upodobań gości. Najlepiej umieścić na nim wino białe i czerwone, schłodzoną wódkę, gin, koniak, brandy lub whisky, a także wodę mineralną, soki owocowe, tonik, coca-colę i lód. Tutaj również powinny stanąć dzbanki z kawą i herbatą. Na początku to gospodarze napełniają kieliszki gości, a potem każdy częstuje się sam.

Bufet, zwany u nas często bankietem, nie wymaga wykwintnych potraw, ale warto zadbać o ich różnorodność. Trzeba również pamiętać, że goście będą jedli na stojąco, więc dania powinny być łatwe w konsumpcji. Najlepiej zaserwować zimną płytę złożoną z plastrów wędlin i sera, maleńkie kanapki, zimną pieczeń, różnego rodzaju sałatki, koreczki, roladki, krojone warzywa oraz owoce itp. Mniej więcej w połowie przyjęcia można podać gorącą przekąskę. Dobrze, jeśli na stole znajdą się również desery i ciasta. Stół powinien stać w takim miejscu, aby z każdej strony łatwo było do niego podejść. Należy na jego brzegach ustawić w stosach talerze i talerzyki, obok sztućce i serwetki. Na środku umieszczamy półmiski i patery z jedzeniem. Gospodarze powinni dbać ponadto o usuwanie brudnych naczyń oraz pustych butelek i otwieranie nowych.

Gospodarz również daje znać o rozpoczęciu przyjęcia, zapraszając gości do częstowania się tym, co na stole. Nie należy się wówczas przepychać, ani spieszyć. W dobrym tonie jest podejść powoli do stołu i nałożyć na talerzyk niewielkie ilości tego, na co mamy ochotę. I co ważne – jedząc, nie stójmy przy krawędzi stołu, ponieważ blokujemy dojście innym.

Przyjęcia z bufetem organizuje się przeważnie wieczorem i trwają one około 2-3 godzin. Jeżeli planujemy dłuższe spotkanie np. z tańcami, powinniśmy wcześniej uprzedzić o tym gości.