Autorem wpisu jest: nawidelcu.pl

W całej Polsce w okolicach Świąt Wielkanocnych niezwykle często przywołuje się tradycyjne przepisy kuchni regionalnej. Wśród wielu znanych przepisów, rzadko jednak wymieniane są te, które pochodzą z Wielkopolski.

Z kuchnią wielkopolską najczęściej kojarzą się tzw. poznańskie pyry oraz mąka żytnia zwana rżaną lub żanną. Niewiele osób wie, że wielkopolska tradycja posiada ogromną ilość niezwykle smakowitych przepisów, które po dziś dzień podaje się jedynie w tym regionie. Czernina z kaczej krwi, słodka kapusta, plyndze, kulanki, a na podwieczorek?

Szneki z glancem
(drożdżówki)

Składniki:

0,5 kg mąki
kostka masła lub margaryny
50 g drożdży
3 jajka
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli

Sposób przyrządzenia:

Drożdże połączyć z ciepłym mlekiem. Margarynę utrzeć z cukrem, jajami, dodać mąkę, sól i podrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i uformować cienkie wałeczki, zawijać je w kształt “ślimaka”. Pozostawić je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować z wierzchu mlekiem i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec w temp. ok. 230 stopni na złoty kolor. Wystudzone drożdżówki posypać cukrem pudrem.

 

foto: spotkaniaprzystole.blox.pl