Czy możesz mieć pewność, że kawa, która pijesz w domu jest wysokiej jakości ? Czy marka kawy i producent są jej wystarczającym gwarantem ?

Czy wiesz, że najprawdopodobniej kawa, którą spożywasz na co dzień jest produktem pośpiechu i chęci jak najwyższego zysku jak najniższym kosztem, z surowca o wątpliwym lub nieznanym pochodzeniu i niekontrolowanej jakości ?

W wyborze produktów najwyższej jakości ufamy często specjalistom, autorytetom i znajomym. Zaufajmy zatem właśnie im w wyborze kawy wyśmienitej jakości, do której dostęp może być łatwy i szybki.

 

Speciality coffee – kawa wysokiej jakości

Speciality coffee – kawa wysokiej jakości, kawa wyjątkowa, kawa która podlega ocenie sensorycznej na podobnej zasadzie jak bardzo dobrej jakości wina polecane przez sommeliera. Kawa specialty oceniana w panelu sensorycznym cup taster-ów uzyskuje w skali od 1 do 100 aż 80 i więcej punktów. Kawa, której dokładne pochodzenie: kraj, region, farma, wysokość uprawy i dokładny opis odmiany botanicznej czy smaku to informacje będące dumą farmera/ producenta i palarni kawy.

Jej jakość rozpoczyna się od odpowiedniej jakości gleby na farmie, poprzez pieczołowitą uprawę w odpowiednich warunkach atmosferycznych, ręczne, mozolne zrywanie tylko dojrzałych owoców kawowca, starannej ich obróbki, aż do uzyskania wyjątkowego ziarna.

Co w znaczącym stopniu odróżnia ją od kawy sklepowej ?

  • Gwarancja świeżego zbioru – surowe ziarno pochodzi z najświeższych zbiorów.
  • Zrównoważony rozwój – znaczna część kawy specialty dostarczana jest do palarni lub hurtowni zielonego ziarna bezpośrednio – bez pośrednictwa kilku lub kilkunastu firm transportujących. Dzięki temu farmer otrzymuje lepsze wynagrodzenie za swoja pracę. Pieniądze te może inwestować w podnoszenie jakości swoich upraw, dbałość o środowisko czy polepszanie warunków życia swoich, swojej rodziny czy wsi, w której mieszka.
  • Gwarancja świeżego wypalania – kawa pochodzi z palarni i trafia do klienta najpóźniej w 2 do 4 tygodnie po jej wypaleniu w piecu,
  • Czysty i wyjątkowy smak – w kawie specialty dominuje słodki smak, tak czysty i pełny, że często nie potrzeba jej słodzić.
  • Ziarna z bardzo niewielką ilością wad – które jeśli występują w kawie niejednokrotnie sprawiają, że kawa ma zapach stęchlizny, jest cierpka lub nadmiernie kwaśna i powoduje wzdęcia. Natomiast kawę specialty można pić nawet kilka razy dziennie bez ryzyka bólu brzucha czy wątroby.
  • Różnorodność – ziarna pochodzące z różnych regionów świata posiadają swój charakterystyczny aromat i smak. Pijąc kawę specialty dokładnie wiemy skąd pochodzi, a co za tym idzie jak może smakować. Popularne kawy ze sklepów najczęściej smakują bardzo podobnie do siebie.
  • Najwyższa jakość – jakość specialty jest zachowana na każdym etapie – od zasadzenia sadzonki kawowca po filiżankę naparu.