Autorem wpisu jest: Dorota Mrówka

Aby przepis się udał, konieczne jest zachowanie podanych w  nim proporcji poszczególnych składników. Dlatego warto mieć pod ręką kilka różnego rodzaju miarek i kuchenną wagę. Dzięki nim będziemy dokładnie wiedzieć, ile czego używamy. Czasami jednak stosuje się przybliżone określenie wagi lub objętości. Bo czymże innym jest słynna „szczypta”? Wiadomo o niej tylko tyle, że jest mała, ale nikt chyba nie jest w stanie dokładnie jej określić. Nieco łatwiej jest w przypadku miarek takich, jak np. łyżeczka. Warto więc zapamiętać, że 1 łyżeczka do herbaty zawiera:
10 g masła
5 g mąki
4 g oleju
7 g soli
5 g tartej bułki.

Łyżka stołowa to:
30 g miodu
30 g siekanych migdałów
25 g majonezu
20 g masła
20 g dżemu
20 g cukru
20 g ketchupu
12 g oleju
10 g tartej bułki
10 g bitej śmietany.

Możemy również w przybliżeniu określić wagę owoców i warzyw – o ile ich rozmiary mieszczą się w tzw. normie.
800 g  – kalafior
350 g – ogórek zielony
250 g – bakłażan
200 g – awokado i główka zielonej sałaty
180 g – karczoch
150 g ważą: jabłko, banan, gruszka, papryka
125 g – pomarańcza
100 g – por
75 g – marchewka, cytryna
50 g – pomidor
40 g – morela
30 g – cebula