Autorem wpisu jest: Agata Buchta

Zazwyczaj jemy wszystko na co mamy ochotę, wszystko co łatwo i szybko możemy przyrządzić lub po prostu to, co mamy akurat pod ręką. A nasz organizm musi to wszystko tak przyswoić, aby nie tylko dodać nam sił na kilka następnych godzin, ale jeszcze w dodatku sprawić by „wycisnąć” z tego pokarmu maksimum witamin i potrzebnych nam pierwiastków. A wszystko po to, byśmy nie tylko czuli się syci, ale i zdrowi.

A gdyby tak odrobinę zadbać o organizm i ułatwić mu sprawę? Wystarczy tylko pamiętać (oprócz podstawowych zasad zdrowego żywienia), by tak łączyć składniki potraw, byśmy mogli z łatwością dostarczać naszemu organizmowi niezbędnych mikroelementów, nie tracąc przy tym ulubionego smaku. Odpowiednio przyrządzone potrawy potrafią nawet w naturalny sposób wpływać na pracę serca, dbać o kości, wzrok itp. Jak to zrobić? Oto kilka przykładów.

Papryka + oliwa
To duet, który zadba o nasz sokoli wzrok. Aby mieć zdrowe oczy trzeba dbać o odpowiedni poziom witaminy A w organizmie. Zawarta jest ona we wszystkich żółtych i pomarańczowych warzywach. Z kolei oliwa pomaga w przyswajaniu tej witaminy. Dlatego przyrządzając sałatki, zamiast sosów z torebek warto dodać odrobinę oliwy np. z oliwek.

Mięso + cebula
Połączenie to skutecznie ochroni nasze serce.
Mięso z racji tego, że zawiera tłuszcze zwierzęce, uważane jest za głównego sprawcę ataków serca. Cebula jednak posiada adenozynę, kwercetynę i siarczki, które blokują substancję powodującą sklejanie się krwinek, co prowadzi do tworzenia się zakrzepów w naczyniach krwionośnych, co z kolei może prowadzić do chorób serca. Można więc przyrządzać każda potrawę mięsną z dodatkiem cebuli, tym bardziej, że utrzymuje ona swoje właściwości w każdej postaci: po ugotowaniu, pieczeniu i po usmażeniu.

Śledź + śmietana
To potrawa, która zadba o mocne kości.Wszystkie produkty mleczne (mleko, kefir, sery itp.) są bogatym źródłem wapnia. Jednak aby pierwiastek ten mógł być odpowiednio „wbudowany” w kości potrzebuje witaminy D. Znaleźć ją można między innymi w rybach. Osoby, które dużo przebywają na świeżym powietrzu mogą być spokojniejsze, gdyż w wyniku tego organizm sam wytwarza odpowiednią ilość tej witaminy.

Cykoria + orzechy
To gwarancja młodego wyglądu. Produkty te są bogate w witaminy A i E (antyoksydanty). Skutecznie spowalniają procesy starzenia i chronią przed wieloma chorobami. Orzechy i migdały bogate w witaminę E warto łączyć ze wszystkimi warzywami bogatymi w karoteny (cykoria, marchew, kapusta, szpinak itp.).

Boczek + chrzan
Wbrew pozorom to zestaw przyspieszający spalanie. Nie ulega wątpliwości, że boczek, golonka, tłuste kiełbasy itp. to produkty bardzo kaloryczne i tuczące. Jedząc je jednak z ostrymi dodatkami takimi jak chrzan czy musztarda, zmniejszamy ich tuczące właściwości. Łyżka chrzanu lub dwie łyżki musztardy przyspieszają przemianę materii nawet do 25 proc.