4 niezawodne przepisy na szybki obiad

Dziś podpowiadamy Wam, jak zjeść smacznie, a przede wszystkim SZYBKO i ZDROWO!

Aby ułatwić Wam przygotowanie szybkiego obiadu w środku tygodnia, przygotowaliśmy 5 prostych przepisów na błyskawiczny posiłek. Potrawy te nie zajmują wiele czasu, a zachwycają zarówno swoją prostotą, jak i smakiem.

Danie #1

Makaron w połączeniu z pomidorami to klasyk, który zawsze dobrze smakuje. Dodając do niego tuńczyka, czarne oliwki i kilka prostych przypraw otrzymamy nieco bardziej intrygujące danie, które zasmakuje każdemu amatorowi włoskiej kuchni.

Penne z tuńczykiem i pomidorami

Składniki

  • 200 g makaronu penne
  • puszka (180g) tuńczyka w oleju
  • puszka (400g) pomidorów z puszki
  • 80 g suszonych pomidorów w oleju
  • 60 g czarnych oliwek
  • garść natki pietruszki
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Czas przygotowania: 30 min minut
Liczba osób: 2

Posiekaj drobno cebulę i pietruszkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Oliwki pokrój na plasterki, suszone pomidory w paski. Z tuńczyka odlej odrobinę zalewy. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż na niej cebulę z czosnkiem. Po delikatnym przyrumienieniu cebuli, dodaj pomidory z puszki. Po upływie 3 minut dorzuć pietruszkę i suszone pomidory. Na 2 minuty przed końcem gotowania makaronu dodaj oliwki i tuńczyka. Przypraw solą i pieprzem.

Danie #2

Leczo to  proste i lekkie danie, które ze względu na swoje smaki pozwoli Ci powrócić myślami do dzieciństwa. Możesz zjeść je z kaszą, ryżem lub ziemniakami.

Leczo

Składniki

  • 150 g piersi z kurczaka
  • cukinia
  • czerwona papryka
  • żółta papryka
  • cebula
  • puszka pomidorów w puszce
  • sól morska, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, czosnek w proszku, papryka słodka, papryka ostra
Czas przygotowania: 30 min minut
Liczba osób: 2

Kurczaka umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć go na patelnię z rozgrzanym olejem i przypraw. Pokrój cebulę w kostkę, wrzuć do garnka i zeszklij na odrobinie oleju. Dorzuć do niej pokrojoną w kostkę paprykę i duś pod przykryciem ok. 3 minuty. Następnie dodaj pokrojoną w plasterki cukinię. Całość przypraw, duś pod przykryciem do momentu aż warzywa staną się miękkie. Do warzyw dorzuć pomidory z puszki, dodaj usmażonego kurczaka i zdejmij garnek z ognia.

Danie #3

Pieczony w piekarniku kurczak caprese to idealny pomysł na obiad dla dwojga. Koniecznie wypróbuj ten przepis i zaskocz Twoją drugą połówkę tym smacznym daniem.

Pierś z kurczaka z pomidorami i mozzarellą

Składniki

  • filety z piersi z kurczaka
  • puszka krojonych pomidorów
  • kulka sera mozzarella
  • suszona bazylia
  • sol i pieprz
Czas przygotowania: 30 min minut
Liczba osób: 2

Pierś z kurczaka umyj, osusz i delikatnie rozbij. Filety ułóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Mięso przypraw solą, pieprzem, bazylią i ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami. Przykryj je pokrojonymi pomidorami z puszki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-200 °C przez 10 minut. Po upływie wyznaczonego czasu ułóż na wierzchu pokrojoną w plastry mozzarellę i piecz przez kolejne 10/15 minut do rozpłynięcia się sera. Mięso podawaj z ryżem, gotowanymi ziemniakami i innymi warzywami.

Danie #4

Kasza gryczana to jedna z najzdrowszych, dostępnych na rynku kasz. Ma wiele cennych właściwości i znakomity wpływ na nasz organizm dlatego jest idealną opcją na szybki obiad.

Kasza gryczana z fetą, suszonymi pomidorami i szpinakiem

Składniki

  • szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 100 g sera feta
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 4 łyżki pokrojonej w kostkę cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta suszonego oregano
  • 8 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • garść szpinaku
Czas przygotowania: 30 min minut
Liczba osób: 2

Na patelni podsmaż pestki słonecznika, dodaj oliwę i zeszklij na niej cebulę. Dorzuć starty czosnek i poczekaj aż się lekko zarumieni. Dodaj ostudzoną kaszę gryczaną, całość smaż stale mieszając przez ok. 30 minuty. Dopraw bazylią, solą i pieprzem. Dodaj pokrojone suszone pomidory i natkę pietruszki. Całość smaż ok. minutę. Dorzuć szpinak i smaż do momentu aż zmięknie. Posyp fetą i odstaw z ognia.