Autorem wpisu jest: nawidelcu.pl

Wiosna to czas, w którym nasz organizm budzi się do życia. Szczególnie w tym okresie potrzebujemy dużo witamin i minerałów. Świeże warzywa to najlepszy sposób na poprawienie odporności. Dodatkowo wspomagają nasze trawienie i pomagają zrzucić zbędne kilogramy. Wprowadzając do swojego jadłospisu warzywa, dostarczamy organizmowi witaminy grupy B i C, a także beta-karoten, potas oraz błonnik, korzystnie wpływający na pracę jelit.

 

Doskonałą propozycją na urozmaicenie wiosennego menu jest sałatka Tortellini z zielonym ogórkiem:

Składniki:

paczka makaronu tortellini (ok. 30 dag)
20 dag szynki
zielony ogórek
natka koperku
majonez
jogurt naturalny
sól
pieprz

Sposób przyrządzenia:

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Ogórek obrać ze skórki, pokroić w kostkę i przełożyć na sitko. Szynkę pokroić w kostkę. Koperek opłukać i posiekać na drobno.

Sos: 2 łyżki majonezu i jogurtu naturalnego zmieszać ze sobą, doprawić solą i pieprzem.

Wszystkie składniki przełożyć do miski, następnie polać sosem. Przyprawić do smaku i wymieszać.

 

foto. smaker.pl