Autorem wpisu jest: Maja Jeżewska

Przepis na warzywno-mięsny tort urodził się sam. Otóż miałam mięso i warzywa z rosołu i nie miałam ochoty, by robić pierogi. A dalej było tak:

  • kawałek wołowiny
  • trochę mięsa z kurczaka
  • seler
  • korzeń pietruszki
  • marchewka
  • por

Wszystko uprzednio ugotowane w rosole i wystudzone zemleć, do tego wmieszać co się nawinie, a mnie akurat w oko wpadła gotowana kapusta, koperek posiekany , duża cebula posiekana, 1 jajko, 2 łyżki rosołu, łyżka bułki tartej i przyprawy: wegeta, pieprz, suszone zioła.

Ciasto zrobiłam z 2,5 szklanki mąki, pół łyżeczki soli, 1 łyżeczki proszku do pieczenia, pół kostki masła – posiekać razem i do tego wmieszać 2 małe jajka rozbełtane w pół kubeczka kwaśnej śmietany. Wszystko razem zagniotłam i na chwilę (ok.20 min.) wstawiłam do lodówki.

Następnie ciasto podzieliłam na dwie części: jedna (trochę większa) – na dno i ścianki tortownicy, druga – rozwałkowana do przykrycia farszu. Oczywiście między ciasto wpakowałam farsz!

Tort piekł się około 40 minut w temp. 180 st.C. Rodzinie bardzo smakowało i kazali mi uwiecznić przepis nawidelcu.pl, żebym ja nie zapomniała, a inni też mogli spróbować.

P.S. Nieoficjalnie potrawę nazwaliśmy "majort".

Foto: MJ