Autorem wpisu jest: Jean Bos

Na upały najlepiej robią zimne, orzeźwiające desery, które nie tylko chłodzą przyjemnie organizm, ale także rozpieszczają podniebienia. Świeże owoce, szampan, jogurt – i możemy zabłysnąć na przyjęciu niezwykle wyszukanymi daniami, które na długo zostaną w pamięci naszych gości. Oto przepis na gaspacho truskawkowe z jogurtem:

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 250 ml wody mineralnej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 świeży rozmaryn
  • 1 świeży tymianek
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 limonka
  • 2 łyżki oleju z chilli
  • 3 łyżki szampana
  • 50 ml jogurtu
  • 30 ml śmietany
  • 0,8 łyżeczki cukru
  • sok z ¼ limonki

Przygotowanie:

1/5 truskawek kroimy w kostkę, reztę miksujemy z wodą. Zioła gotujemy we fryturze, a następnie wyjmujemy listki. Pozostałość blenderujemy z cukrem oraz z puree truskawkowym, dodajemy sok limonkowy i olej chili. Na koniec dodajemy szampan oraz wodę.
Mieszamy jogurt, śmietanę, cukier oraz sok limonowy. Kostkę wkładamy do szklanki, polewamy jogurtem i dodajemy puree truskawkowe, dekorujemy rozmarynem.