Dahl to indyjskie danie z soczewicy. Zostało zmodyfikowane przeze mnie dla polskich realiów. Sztandarowa potrawa wegetariańska – jeszcze nie spotkałem osoby, której by nie smakowała.

Poniżej przepis na dahl po polsku.

Dahl po polsku

Składniki:

Czas przygotowania

30 do 60 minut

Liczba osób

2-4

Wykonanie:

cebulę obieramy i siekamy, potem szklimy na oleju (z rozmarynem) na małym ogniu, pod koniec dorzucamy czosnek i pietruszkę, dodajemy bulion, soczewicę (dobrze ją wcześniej podgotować 10 min. w osobnym garnku), imbir, oraz pomidory lub koncentrat pomidorowy. Gotujemy ok. 10 minut (soczewica powinna być miękka). Cały proces gotowania nie powinien zająć 1h, po dojściu do wprawy można to danie zrobić w 30 minut.

Podajemy do makaronu penne, gotowanego ryżu, czy kaszy jaglanej. W/g mnie najlepiej smakuje z makaronem, ale jedzone z chlebem też jest super.

Dobra rada: soczewica powinna być bez GMO, można znaleźć czasem na bazarze. Tzw. duża, ładna soczewica, jest zwykle GMO - dłużej się gotuje i nie smakuje tak jak ta drobniejsza, o nierównych ziarnach. Warto szukać soczewicy ekologicznej